Това не е просто техника, а нова философия за лечение. Въведена за първи път през 1952 г. от френския лекар Мишел Пистор, първоначално при лечението на ревматологични и травматологични заболявания. През 1957 г. е въведен термина-"мезотерапия". През 1987 г. мезотерапията се приема от Френската Академия по Медицина като интегрална част от традиционната медицина.

Методът предтавлява серия от микроинжекции, които се инжектират в слоевете на кожата произлизащи от ембрионалната мезодерма, откъдето произлиза и термина-мезотерапия. Инжектират се различни "коктейли" от традиционни или хомеопатични медикаменти, витамини, минерали, аминокиселини, хиалуронова киселина и др.

Активните вещества се инжектират директно в зоната на третирания проблем, което позволява да се прилагат по-високи концентрации от тях, като се избягва системното им действие.

Липсват белези след терапията,а самите убождания подпомагат стягането на кожата.

В областта на естетичната медицина мезотерапията се прилага за хидратиране, стягане и лифтинг на кожата на лицето и тялото, третиране на бръчки, подмладяване на кожата на лицето, шията, деколтето, гърба на ръцете и др. С годините кръвообръщението се забавя и намалява способността на организма да изхвърля токсините. Затова кожата се отпуска и се появяват бръчки. Чрез мезотерапията се внасят витамини, минерали, аминокиселини директно в кожата, за да се подхрани и възстанови. Предизвиква се производство на колаген и елaстин. Стимулира се метаболизма.

Много добри резултати се постигат с мезотерапия при третиране на целулит, оформяне на тялото, локализирани мастни депа, стрии, косопад-алопеция. При третиране на целулит е добре да се съчетава с ръчен масаж или вакуумна стимулация с LPG LIPO MG, правилно хранене, спорт.

За обезболяване на процедурата се прилагат обезболяващи кремове или в коктейлите се прибавят обезболяващи средства.

Трайността на ефекта зависи от начина на живот на пациента, пушене, прием на течности, физическа активност.

Резултатите са индивидуални, взависимост от състоянието на кожата. При някои пациенти резултатите се виждатсамо след 1 сесия, при други моеж да се изискват 4-5 сесии, преди да се видят резултатите.